Родители

Драги родители,

Знаеме дека одлуката за образованието на Вашето дете е еден од најважните одлуки во животот. Ви ветуваме дека во AUBG вашата ќерка/син ќе најде сè што е потребно за да се развие како одличен професионалец, како одговорна и зрела личност подготвена да ги прифати искуствата што претстојат.d.

Ова е она што вашето дете ќе го најде на AUBG:

Локација

American University in Bulgaria (AUBG) се наоѓа во Благоевград, енергичен
студентски град во живописниот југозападен дел на Бугарија. Регионот изобилува со природна убавина и туристички атракции како што се Рилскиот манастир, ски-центар Банско, бањата во град Сандански и Седумте езера на планината Рила. Градот е познат по својата архитектура од 19 век, центарот на пешаците и пријатната атмосфера. Со повеќе од 20% од населението универзитетски студенти, Благоевград е вистински универзитетски град - младешки и забавен. Софија е нешто повеќе од еден час возење од Благоевград, Скопје е оддалечено на 189 км (околку 3 часа возење) , Грција е оддалечено само еден час, Истанбул во Турција - пет часа оддалечено.

Квалитет и акредитација:

 AUBG има целосна американска и бугарска акредитација. Матурантите добиваат

американска диплома, како и бугарска национална диплома со европски додатоци по успешно полагање на државните испити. AUBG е признат како еден од најдобрите универзитети во Источна Европа, а универзитетот привлекува врвни студенти од повеќе од 35 земји во светот.

Безбеден и модерен кампус:

AUBG нуди сместување во зградите за престој Скаптопара I, II и III, сместени во зелен парк, десетина минути пешачење од главната зграда на AUBG. Објектите за престој се опремени со студиски области, ТВ салони и фитнес опрема. Библиотеката “Паница” има најголема збирка книги на англиски јазик во Југоисточна Европа со повеќе од 100,000 тома, индексирана преку компјутеризиран каталог. Објектот на библиотеката на AUBG од 2000 квадратни метри е исто така на кампусот Скаптопара, веднаш до зградите за престој и обезбедува удобно опкружување за студии, истражувања и соработка. Во зградата за престој Скаптопара I има кафе бар, кое нуди најразлични оброци и ужина. Исто така, кампусот е надграден со 10.000 квадратни метри нови простории на “Америка за Бугарија” Студентски центар со најсовремена кујна и трпезарија, вклучувајќи кафе и тераса со поглед на кампусот. Центарот вклучува мулти-спортска арена со прилагодливо седење, покачена патека за трчање и модерен фитнес центар со простории за шкафче. Исто така, постои театар за уметност и предавања со модерна сценска технологија, со седишта за 340 лица. Секој студент има слободен пристап до Интернет во повеќе од десет компјутерски лаборатории во просториите за престој и во безжичните „жаришта“ низ целиот кампус.

Студентски услуги

Советувачкиот центар обезбедува низа услуги дизајнирани да обезбедат поддршка за потребите на студентите, од лични совети до помош при избор на часови. AUBG нуди разновидни спортски можности, вклучувајќи бејзбол, тенис, бокс, шах, фитнес, танцување, фудбал, американски фудбал и аеробик. Центарот за кариера на AUBG им помага на студентите во планирањето за иднината; тие организираат годишен саем за работа и практикантска работа. Овој настан им овозможува на нашите студенти да запознаат претставници на водечки меѓународни компании заинтересирани за вработување на дипломирани студенти на AUBG. Здравствениот центар обезбедува здравствени услуги и обезбедува навремена консултација, проценка и третман на медицински проблеми, во согласност со прописите утврдени со бугарското законодавство и стандардите на “Здружението на здравствени академии на колеџи”..

Алумни успех

Поголемиот дел од нашите дипломирани студенти ја започнуваат својатакариера скоро веднаш по дипломирањето, наоѓајќи возбудливи можности во нивните матични земји или во странство. Дипломирани студенти имаат работни места во најразлични економски, социјални и политички сфери, вклучувајќи медиуми, банкарство, компјутери, телекомуникации, човечки ресурси, сметководство, рекламирање и истражување на пазарот, или го продолжуваат своето образование за магистерски или докторски степен на врвни универзитети низ целиот свет. Работодавците ни кажуваат дека алумните на AUBG се секогаш на побарувачка затоа што се истакнуваат со нивната дисциплина, професионализам и стручност развиена преку образование ориентирано кон вештини.

Списокот на работодавачи кои го признаваат квалитетот на алумни на AUBG вклучува организации разновидни како: BBC, BNP Paribas, CNN , Coca Cola, Credit Suisse , General Electric, Google , Goldman Sachs, Habitat for Humanity, Hewlett Packard, IBM, ING, International Monetary Fund, Fund JP Morgan Kraft, Merrill Lynch, Microsoft, Motorola, Nestle, Procter & Gamble, The European Commission, The United Nations... итн.

Финансиска помош

Додека високо-квалитетно образование не е ефтино, AUBG е посветен да му овозможи на секој квалификуван кандидат да се стекне со високо квалитетно образование. Студентите и нивните семејства се очекува да платат значителен дел од трошоците за своето образование, но доколку студентот не е во можност да ја плати целата сума, ние работиме со студентот за да најдеме дополнителен извор на поддршка. Ова вклучува директна помош од универзитетот, заеми и средства заработени преку работа на кампусот, како асистент на студенти или преку програми за работи и патувај (work and travel). Повеќето студенти откриваат дека по првата година тие самите се во можност да заработат и да си ги покријат целосните трошоци за школувањето и трошоците за време на летните работни патувања-во САД.

Институт за англиски јазик

Апликантите на AUBG кои се генерално квалификувани за прием, но чии тест резултати, особено на англиски јазик, немаат минимални услови за прием на AUBG, можат да се запишат во Институтот за англиски јазик на AUBG (Еnglish Language Institute- ELI). Интензивни програми насочени кон подготовка на TOEFL се нудат во текот на летото, како и за време на есенските и пролетните семестри. ЕLI е сертифициран TOEFL тест центар и има одлични резултати во подготовката на идните апликанти на AUBG за испитот TOEFL.

Сите инструктори на ЕLI се универзитетски дипломирани професори со најмалку магистерски студии на англиски јазик и со значително искуство во наставата. Курсевите на повисоко ниво ги држи тим на инструктори, оние на кои англискиот јазик не им е мајчин јазик се фокусираат на  граматиката и текст, додека оние професори на кои англискиот им е мајчин јазик предаваат вештини за разбирање на слушање и разговор. Класовите за ELI се мали и ориентирани кон учениците, а центарот применува разновидни современи и ефективни методи на настава по јазик, користејќи ја најновата најсовремена технологија за образование. Апликантите заинтересирани за  за интензивни курсеви на ELI и кои бараат прием на универзитет треба да достават документ со завршено средно училиште со минимум успех од 3,00 на скала со четири точки. Ве молиме консултирајте се со канцеларијата за прием во врска со минималните барања за успех за земјата во која вашето дете оди на училиште.

Услови за прием и рокови

AUBG бара минимум TOEFL резултат од 80 (Internet based) и диплома за завршено средно училиште со минимум успех од 3,00 на скала со четири точки или негов еквивалент. Ако студентот е квалификуван, но сè уште не е во можност да го постигне потребниот резултат на TOEFL, AUBG нуди условен прием со услов студентот да помине семестар во интензивно учење на јазик на Институтот за англиски јазик на АUBG (ELI).

Комплетната апликација за есенскиот семестар треба да биде доставена во канцеларијата за прием на студенти на AUBG:

  • До 1 март- за предвремен прием и поповолна финансиска помош
  • До 1 јуни- за редовен прием и финансиска помош (нема финансиска помош по овој датум)

Комплетната апликација за пролетниот семестар треба да биде примена во канцеларијата за прием на студенти на AUBG:

  • До 1 октомври- (редовен прием за кандидати кои не се од земја членк на ЕУ)
  • До 1 ноември- (редовен прием за апликантите кои се од земја членка на ЕУ)

Студентите треба до канцеларијата за прием на AUBG да ги достават следните документи:

-          Комплетна апликација преку интернет (бесплатна) или во хартиена верзија (за што се плаќа 25 долари за неповратна такса)

-          Есеј на тема дадена од AUBG

-          Официјални транскрипти (сведителства)- оригинални документи или заверени копии од нотар, со заверен англиски превод ако не се на англиски јазик.

-          Две препораки од наставници или професори (преведено на англиски јазик)

-          Официјалните резултати од регуларен TOEFL (IELTS, ESOL или ECPE) треба да бидат испратени до AUBG директно од агенцијата што го спровела тестирањето. За регистрација за бесплатниот институционален TOEFL основната апликација треба да се достави до декември тековната година.

-          (не задолжително, по ваш избор) Форма за финансиска помош и придружни документи – преведени на англиски јазик од официјален судски преведувач.

Сите потребни информации и документи за апликација се достапни на Интернет страницата на следниот линк - https://www.aubg.edu/admissions/how-to-apply-first-year

TOEFL Тест

Студентите мора да ги исполнат минималните барања за владеење на англискиот јазик врз основа на TOEFL (или алтернативно IELTS, CAE или CPE). Резултатите од тестовите треба да бидат официјално испратени до канцеларијата за прием на AUBG од соодветната организација која го спровела тестирањето.

Резултатот на TOEFL важи 2 години. Апликантите можат да ги полагаат тестовите додека се уште се во средно училиште. Распоред за TOEFL полагањата се објавуваат најдоцна до јануари (за апликациите за есен семестар) и до јуни (за апликациите за пролетниот семестар)..

We are Social